JP

Hito-Hito 2019

This project is an employee cafeteria planned for “Papillon 24”, a building directly connected to the subway located in Chiyo, Hakata-ku, Fukuoka. The request was to renovate the two tenants located in the cafeteria on the first basement floor of a building owned by Saibu Gas Group. Although it is a’healthy dining room’for employees, it was requested to be used as a coworking space open to local people depending on the time of day.

Inspired by the image of natural light shining down from the roof, I wanted to transform a closed environment without windows, which is peculiar to the basement, into a bright and open environment. I placed the kitchen that handles “Fire (Hi)”, which symbolizes Saibu Gas, in the center like a courtyard, and made a plan with a roof for “people (Hito)” to gather.

I segmented the U-shaped connected roof according to the usage of serving, merchandise area, cafe, lounge, long table, etc., and changed the height. I changed the height of the ridge while ensuring the ceiling height as much as possible according to the existing ducts and equipment filled in the ceiling, and took in the light from the gap (high windows) between the roofs.

While considering the fit of the high windows, it was necessary to overlap the roofs by the thickness of the glass and the frame. I expressed the “overlap allowance” by the thickness of the gypsum board even on the wall. Similarly, joints were added to the floor to create tubular contours, which were connected by “overlapping finish thickness”. The method of making the thickness of the roof and walls as 10 mm was possible only with the interior without “exodermis”.

I tried to respond to the fascinating attempt by a private company to create an open space in the community by designing “light in the underground space.”

Site: Fukuoka
Program : Restaurant
Total Area: 421.5 ㎡
Floor : One Story
Architect : Yu Momoeda, Yuko Abe, Marika Hamaguchi, Koki Okumura
(YU Momoeda Architects)
Lighting Designer : Misa Kinoshita
 (Mist Light Design)
Completion : June. 2020
Construction : FIVE
Photo : Yashiro Photo Office